måndag 21 februari 2011

Primörlängtan

Solen smyger sig in i denna dag också. Ändå är det kallt och snön ligger tjock. Det är inte utan att man längtar till varmare breddgrader. Solvarma stränder, sömnig siesta, färska frukter och en doft av hett kaffe på ett skuggigt torg.

Men ännu mer längtar jag efter att våra egna råvaror ska mogna. För mig börjar en riktigt lång och svår tid ungefär så här års. Jag försöker att äta årstidsbunden mat och fram tills ljuset kommer tillbaka, är jag fullt nöjd med rotfrukter och inlagda grönsaker. Men nu när ljuset kommer med en aning om våren börjar jag verkligen längta efter så enkla saker som tomater, sallad och de första morötterna. Att äta årstidsbundet behöver inte alls vara tråkigt. Det finns massor av frukt att variera sig med och våra svenska rotfrukter är en skatt. För att inte tala om surkål och inlagda rödbetor. Men...nu vill jag att säsongen ska vara över. Dessvärre dröjer det länge innan ekologiska tomater med riktigt solmogen smak ligger på min talrik. Men den som längtar efter något gott väntar aldrig för länge.

2 kommentarer:

  1. Tack för igår Rebecka!
    Så inspirerande att läsa att du längtar efter solmogna tomater, och att du faktiskt lever efter konceptet årstidsbundna grönsaker. Det skulle jag också VILJA göra, och någon gång skall det bli så. Har funderat länge över hur det skulle upplevas.
    Varma Hälsningar
    Eva-Karin

    SvaraRadera
  2. Viljan är bra! Börja med att ändra något och bär med dig tanken då och då när du handlar. Ett tips är att inte planera vad du ska laga för recept innan du handlar. Utan planera maten utifrån de grönsaker som just nu är tillgängliga.Lycka till!

    SvaraRadera